17.02.2010

Belediyeler beni bir dinler misin pilisss

Eğer bineceğiniz otobüs hastanenin ordan falan geçiyorsa sabahları huzurevi servisine biniyor gibi hissediyorsunuz. özellikle "pazar" kurulu olduğu günler.. Belediye artık şu yaşlılara özel otobüs yapsın. Sadece onlar binsinler, ohh mis hepsi otutu görümcesini çekiştirir, gelinine sayar, barbunya tarifi verir..
Sabah otobüse binmek için çıkıyorum yola, zaten daha uykumun yarısı gözlerimde. Durağa gitmek için 20 dakika yürümüş oluyorum. Rüyamda sürekli koşturmaktan, sabahları daha çok yoruluyorum. Durakta sıra bekliyoruz ama boşuna gelen tontonlar hemen en önde. Paşa torunları gibi hoop geçiviriyolar dizlerini ovalaya ovalaya.. Orda bi sinir oluyorum zaten. Bi de mesela bakkaldan bişi alcam, ha şimdi otobüs gelir sıram gider diye gidemiyorum ya ona deli oluyorum... Geliyor otobüs tın tın biniyoruz, ve benim gerizekalı akbilim ilk yaptığım seferde daha hiç tutmadı. Mutalaka ikilettiriyor. Ya neyse Allahtan dua ediyorum kent kart gibi değil. Kent kartta bakiye kalmayınca. O küçücük aletten bir ses çıkıyor "bakiyeniz yetersiz" diye. en arkadaki bile uzanıp "kimmiş o fakir fukara" diye size bakıyor. Neyse burdakiler sessiz biraz daha..
İçerde bir sürü vıcır vıcır konuşan yaşlı teyzeler. Hoop hemen kapıyolar koltukları. "ayyy oyyyy oofff" sesleriyle. Ayakta kalıyorum napiim, kadınların kucağına oturamam ya. sonra ki durakta da bi ton adam biniyor. ben yanımdakinin koltuk altına iyice kendimi yapıştırıp o keskin, 5 gündür banyo yapmayan kokusunu içime içime çekerek hayal kuruyorum. Kulaklıklar da kulağımda. Klip çekiyorum kendi kendime..
Böyle işte, 3 insan ötede ki yakışıklı çocuğa doğru dönerek, şarkı söylemeye başlıyorum bi yandan da akrobatik hareketlerimle, 19 mayıs çalışmasına katılan genç kız dansımı yapıyorum. "Boşver süsü püsü boşverrr benim içim güzelll" diye.
Sonra o yanındaki sevgilisini kenara itiyor teomanın söylediği kısmı söyleyip, belimden tutuyor benim. iyice kendine çekip arkaya doğru yatırıyor, bu sırada bütün millet "ooovvvv" diyor. "başkalarının gözleri kimin umrunda." Sonra kız arkadaşı geliyor, çocuğu almaya çalışıyor. Bu sırada da öndeki liseli bebeler şarkının manga kısmını söylüyorlar "2 dakika sabret beyinin içi çok loş, Kurduğun hayaller hep bomboş, Sokaklarda pahalı olsa olurmusun bizimle sarhoş"
Onlar da böyle hiphop hareketlerini yapıyorlar, sonra da yaşlı teyzeler giriyor kameraya. memelerini sallaya sallaya o müziğin dupdupdıpdup kısmını yapıyorlar. Biz de lirik dansımıza devam ediyoruz.
Bu lirik dansta nerden yapıştıysa hayallerime, neyin hayalini kursam, lirik dans ediyorum. Banka kuyruğunda beklerken, bankayı soyduğumu hayal ediyorum. hoop lirik dansla paraları alıyorum. Sonra da bütün parayı alışverişe yatırıyorum o da lirik dansla.
Küçükken izlenilen müzikhallerden dolayı sanırım. Hiç gerçekçi durmuyor hayalim ona üzülüyorum. Sırf bunun yüzünden Murat Bozla sevişemiyorum!!! lirikle başlayınca olaya tabii sonunu getiremiyoruz. Habire o sağa koşuyo, ben arkasından paçadan tutup, sürükleniyorum falan filan.
....
Sonra böyle montumda bir kıpırtı hissettim, paranoyaklıkla hemen döndüm, götümü kim ellemeye çalışıyor, diye etrafımdaki çembere köpek bakışlarımı fırlattım. Ya ben bu fortçulardan acayip tırsıyorum. Öyle ki bekaret kemeri takıp bincem.
Bi gün ortaokuldayım böyle, ben yine hayal kuruyorum otobüste. İşte o dönemde böyle uzaylılar geldi gitti falan muhabbeti var. Ya ben böyle dalmışım gitmişim, ya uzaylıysam ben falan diye "yine lirik dansla" bişeyler düşünüyorum. Baktım benim bacağımın üstüne koyduğum çanta bir havaya kalkıyor bir iniyor. "ya bismillah noluyo lan" dedim. Çanta bildiğin hareket ediyor kucağımda. Ahan da vallahi uzaylılar geldi, beni yukarı çekiyolar diye bir heycanlandım, nasıl ama. Arkamdan yazacakları gazete yazılarını falan düşünüyorum.
Sonra şöyle dikkatli bakınca arada bir kol gördüm, biraz daha kafamı yaklaştırınca. Yanımdaki pezevenk atmış elini bacağıma at sever gibi bacak seviyor. Tabii benim de o yünlü örgü desenli külotlu çoraplar var ya, altımda ondan var. bıçak sok girmez, o derece hissetmedim olayı. orospu çocuğu!
bi kaç yerde daha yazmıştım böle başıma geleni. Ondan dolayı otobüste götü korumak lazım diye her an tetikte bekliyorum. Biri dokunduğu an, kartal vuruşumla hadım edecem onu ahdım var.
Ben aslanını bekleyen geyik gibi sağa sola bakarken, şöyle köşede bi yerde inmeye hazırlanan bir teyze gördüm. Poşetiyle oynayıp, pencereden dışarı "ahanda burası mıdır?" bakışı atıyordu. Hemen sinsi sinsi o koltuklara doğru yaklaşmaya çalıştım. Kimse teyzeyi benden önce farketmez diyerek, dualar edip, onu bunu iterek oraya doğru ilerledim. Bu kez kararlıydım, kesin oturacam oraya. Hatta kadın kalkmadan çantamı falan atmayı düşünüyorum o derece..
Sonra kadın tam kalktı, benim bacak hooopppp oraya doğru savruldu. lastik kız gibi garip figurlerle tam oturacaktım ki 70 lik bir teyzenin bakışlarıyla karşılaştım. Dedim yok, bu kez oturcam.. götümü koyup kafamı cama yaslayarak sızmama saniyeler kalmıştı. Hiç bir kuvvet bundan alıkoyamazdı beni. O göt oraya yerleşecekti derken, bir sesle kendime geldim "Bu gençlerde hiç ar edep kalmamış. Kadın hasta, yaşlı, kızım kalksana o otursun" diyince. Homurdana homurdana geçtim yine o koltuk altı pis rutubetli kokuş kokuş yerime.
Ağzını açıp bir şey diyemezsin, "sen de yaşlı olcan blabla" diye başlarlar. Ses çıkartmazsan, seni ordan kaldırana kadar, hepsi elele verip konuşurlar bütün yol boyunca. Bir yaşlı kadınla asla başedemezsin.
Ama gerçekten yeter. Zaten yolum saatlerce sürüyor. Sinek gibi ezilerek o yolu çekmek istemiyorum! ben de oturmak istiyorum, ben de kafamı cama koyup, gece alamadığım uykumu orda devam ettirmek istiyorum. hergün ayakta o kıllı koltuk altınının yamacında hayat geçer mi?
Belediyeler duy bunu lütfen. Şu yaşlılar için bir otobüs allasen herkes mutlu olcak bak.

PS: tabii elin gavurunun sardalya kutusu otobüs olayları olmadığı için fotoları hep sakin yolculuk yapan insanlardı ben de öle uymadı ama bu salak sarı bacımızı koyayım dedim.

43 yorum:

Mystery dedi ki...

bir izmirli olarak o kentkart olayını yakinen bilmekteyim :) o insanların hepsi birden neden kafayı çevirir hemen onu da anlamış değilim, uyuzlar. lirik konusuna gelince benim de vardır öle bi sevdam ama öle böle değil yaanii :)

inatçı hardal dedi ki...

ya bırak ne derlerse desinler bana da bisürü laf ediyorlar terbiyesiz,edepsiz bi yer vermedi bıkbıkbık diye, takıyorum kulaklığı kendi durağıma kadar umrumda değil dünya. kaldırmaya çalışıyorlar bi tane sapık teyze vardı çimdikledi kolumu falan ben de onu ittirdim hemen valla. istediklerini desinler sen raadol boş yer bulunca kap otur bence.

mgntwmn dedi ki...

belediyeler şöyle birşey yapsa aslında: sabah mesela 9a kadar ve akşam 17:00den sonra bu yaşlıların hiçbir hakkı olmasa. onun dışındaki saatlerde eyvallah bütün öncelikler onların olsa nasıl güzel olur? valla akşam 17den sonra .ıkan yaşlıyı böcek gibi ezeriz herhalde bunca yılın ezilmişliğiyle:)

Leah dedi ki...

En azından balık istifi gibi olmuyormuşsunuz anladığım kadariylen Pucca. Benim bindiğim otobüs hem alışveriş merkezi hem de hastanenin önünden geçiyor, sen düşün halimi. Yol 20 dklık yol olsa da beni benden alıyor yani yapcak bi şey yok :(

birfincankahveiçinbirpenny dedi ki...

:)) buda benden olsun..psikolojik baskı yapıp oturduğun koltuğu alan güçler :))
http://birfincankahveicinbirpenny.blogspot.com/2009/03/noktasndan-b-noktasna-giderken-yakn.html

kendindenkendinegöçen dedi ki...

ankara'da da belediye otobüslerinde saat 10dan sonra yaşlılar için bedava uygulaması var, o saatlerde belediye otobüslerine denk gelmemek için dua ederdim üniversite zamanında.

şimdilerdeyse 27 yaşımdayım ve bel fıtığım var ne yazık ki ama bi' yaşlıya yer vermeyince kendimi kötü hissediyorum ve yakında boynumda yazıyla gezeceğim, "evet gencim, güzelim ama bel fıtığım var, senin en azından bastonun var, sence kim oturmalı" diye :) işe yarar mı dersin :)

bu arada çok güldürüyorsun beni yazılarınla...varol!

Zıvanasız dedi ki...

Memlekette gidişata bakılırsa, yakında çarşaf gelir. Genç kim yaşlı kim anlaşılmaz. Rahat edersiniz otobüste neyin. Biz ne yapacağız ama, nasıl ayıracağız. Sezgilerimize güvensek işin içinde sakata gelmek de var.

İnsan otobüste kime sürtüneceğini bilemez hale gelecek, yanarım yanarım buna yanarım. (Bu arada otobüste bir tek kez taciz olayı yaşadım, o da bir afet tarafından, onca kaçmama rağmen uğradığım tacizdi)

Beste dedi ki...

Valla otobüs illeti türkiyedeki tüm büyük şehirlerde böyle heralde. Bi yazı da benden:
http://besteergun.blogspot.com/2009/10/otobus-eziyeti.html

adsız dedi ki...

1-arabaya ne oldu?
2-işe mı gırdın?
3-sg ıle ılgılı bı atraksıyon olmadı mı?

yabancı dedi ki...

Adı üstünde halk otobüsü dedede biner nenede teyzede amcada

Büyüklere saygılı ol

Belediye otobüsüyle gitmek istersen birde götü kurtarmak isti yorsan bir kucağa oturaçaksın ....

Yaşlıları görmek istemezsen özel arabanla gideçeksin veya patronuna yalakalık yapıp servis kodurtaçaksın PUCCA

Son care benim gibi zengin bir dost bulaçaksın altın araba aldıraçaksınnnnnnnnnnnnnn

ökkkkkkkhhhhhhh

talihsizlikler prensesi dedi ki...

of ne güzel değinmişsin.Bu yaşlı teyzelerin amcaların birde çekiştirme huyları var ki oda cekilemez kulaklık yoksa."bu gençlerde uyuyor taklidi yapıyor kendi duragı gelince uyanıyor"
gibi misal.

Adsız dedi ki...

Pucca, ben bir de, bir kız arkadaşımla binmişim mesela,gezmeye fln giderken ne bilim Alsancak'a giderken, zaten ayaktayız, sohbet ediyoruz, ama bağıra bağıra falan değil kesinlikle. İşte o zaman cıkcık yapan ya da dönüp bakan 'yaşlıca' kadınlara çok sinir oluyorum. Çok denk gelmedim ama geçen bi tanesi yaptı. Sonra bi de ayyykızlar dedikodu yapıyor bilmem ne gibisinden homurhomur laf sokuşturmaya çalıştı. Ben de sanki arkadaşla sohbet ediyormuş gibi: tamam, rahatsız olabilir ama bunun yöntemi: sessiz olur musunuz, lütfen, demektir dedim.

En sinir edeni de otobüste başka konuşan insanlar varken gelip sana söylemesi.
(Bence özellikle genç ve güzel kızlara yapıyorlar!)

EVRAKA dedi ki...

banada ıllallah getırmıstı bu amca ve teyzeler ıstanbul bende vıcdan falan bırakmadı dıye hala soylenıyorum hatta amcanın bırı bırgun kulaklugı kulagımdan cekıp ne duymuyosun benı ooooo dıye bı bagırmıstıkı meger 15 dakkadır tepemde vaaz verıyormus
ama ben n'ptın yıne kalkmadım yıne kalkamadım
kör sagır dılsız olmak lazım vesselam ...

içten dedi ki...

bence belediye o dırdırcı teyzeleri zehirlesin. bi keresinde karşıyaka alsancak arası dershaneye giderken oturmuş kitap okuyorum diye yandaki teyze demediğini bırakmamıştı. en sinir bozucu olan pek yaşlı değildi ve gezmeye gittiği çok belliydi. ben de çok utangaç, sıkılgan bir insan olduğum için utançtan kitabıma gömüldüm, yerimden kalkacak cesareti bulamadım, ışınlanmak istedim. duymazdan geldim bu sefer de bak bi de duymazdan geliyor dedi. çok korkunç bir deneyimdi T_T

bi dost dedi ki...

nası bi hayal gücün var, şaşırıp kalıyorum çok delisin.. lirik dansını yiyim senin ahaha:D çok güldüm..

sahipsiz dedi ki...

ßi qün sende yaşLanıcaksın....

sahipsiz dedi ki...

ßi qün sende yaşLanıcaksın....

obez ve şişman bir sevgi dedi ki...

sahipsizin yoruman koptum:D

resimdeki bacımızın neyi varmış be pucci, gaet şirin tatlı.kıyaftleri de kışa uygun :)

Okuyucu dedi ki...

Dua et de sana koymasınlar puccaM :)

Adsız dedi ki...

Uzun uzun :) okşat`tın atın başını demek :P Allahtan altında bekaret kemerin vardı :D gerçi sadece aksesuar vazifesi görüyor sende ama :) bak korumuş seni o desenli kemer :) hahahahahahaha

Adsız dedi ki...

pucca sevgililer gününe ne oldu:)
nye hc bahsetmiyorsun erik bi yamuk mu yaptı yoksa

Chopartypical dedi ki...

istanbulun sosyetik ve nufus olarak adını huzur evleri koyabileceğimiz semtlerinde, belediyeler normalinden daha fazla koltuğa sahip otobüsler koyuyor. otobüs aynı ama dizayn muhteşem.

mahallemizde nufus olarak dirençli ve hayvan olarak koyun sınıfına koyacağımız insanlar çoğunlukta olduğundan, otobüslerimizde koltuklu yolcu sayısı 24 ayakta yolcu 124452.

hep ayaktayız. bu baglamda fortculuk, durum mekan cinsiyet dinlemiyor.

erkek halimde bile neydiği belirsiz bir erkek tarafından taciz edildim.

hayır kalça dediğin güzeldir lakin tercihlerimde kıllı bir erkeğinki yoktu.

bu insanların evlendiklerinde sorunlu bir cinsel hayatları olacağına inanıyorum.

cinsel tecrubesini sadece otobüslerde ona buna sürtmekle, yaslamakla, sol veya sağ eliyle edinmiş birisinin, ev ortamında da bir otobüs yaratması zannımca en isabetli karar olacatır.

En Sevdiğim Şey dedi ki...

bende sini roluyorum bu yer verme durumuna, kalk diyolar bend ehastayım valla kusura bakmayın diyorum..birde iki numara çekiyorum..ne uğraşcam yahu..ben bütün gün çalışcam onlar gidip evde yatcaklar..mesaiye gidiş saatinde çıkmasınlar sokaklara kardeşimmm..

Adsız dedi ki...

gençlik çok değişmiş derlerdi de inanmazdım..nerde o eski bayramlar demek gibi birşeydi benim için özlemden başka birşey değil..ama inanamıyorum bu yazılanlara.yukarda biri demiş ya 'şimdi böyleyse ilerde kolunuzdan tutup atarlar sizi yaşlılığınızda',doğru demiş

Elif (ffden sanmıştn pucca hatırlarsın belki)

Adsız dedi ki...

zaten o yaşlılara içi geçmiş oldukları için herşey mübah oh anasını satim gençler hiç yorulmuyor hiç hasta olmuyor özel üretim robotuz sanki çemkirmeye gelince ne yaşlılıkları kalıyor ne de hastalıkları ama

Zirzop' dedi ki...

Yaşlılar işte her yerde mıy mıntı..

''Ay oram ağrıdı ay buram ağrıdı kızım kenara kay kız sus otobüste konuşulmaz'' da bla bla bla.

İçleri geçmiş caniler toplu taşıma araçlarına binmesinler.

Adsız dedi ki...

Bir de o buruşuk suratına on ton boyayı, koluna kuyumcunun dükkanını, saçına fönünü, üstüne en fiyakalı entarisini geçirip gün gün, kapı kapı gezip de yer istemiyorlar mı... Siktirsinler! Dershanede geberiyorum lan.

Adsız dedi ki...

pucca apla sen ne zaman bebek yapacan? hiç düşünemyom seni öyle gebeyken falan..yok erik yok şeftali diye aş ermen, bıkmışındır sen..kaç kaldı şurda menopoza dimi ama? yap artık bir bebe..hatta evlenesin bi de beşiz doğurasın emi

Adsız dedi ki...

Hangi hat bu meark ettim :)

Unknown dedi ki...

üstteki adsız sen de mi fortçusun yoksa!? :)

Adsız dedi ki...

yaaa pucca nsıl bişisin sen ya, ağzım kulaam da okuyorum yazılarının hepsini ya. nasıl matrak bişi olduğunu deli gbi merak ediom ben ya. bugün maskeliballoyla kulaklarını çınlattık baya kim olduğun konusunda:D:D ee snuca vardık mı? yoo hayır varamadık:D ama bi gün büyük bir gasteci olup seni buleceğiiim:D okana çıkarıp konuşturup konuşturup güleceim. çoook çoook çoook şker bişisin sen ya.oyy oyy oyyy:D:D

Adsız dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
saliano dedi ki...

fakir...
(araban yokmuydu senin noldu?) ;p

Adsız dedi ki...

ekran arkasindan carcarcar yapmakta sinir yok ama yuzyuze musabette eziksin..?

neyse ayakta yolculuk iyidir, koca gotunu sIk birak sIk birak, sarkma surecini yavaslatmis olursun biraz.

lulusuluburun dedi ki...

yabanÇı
önÇe türkçe öğreneÇeksin. sonra zenginim ben diye reklam yapmayaÇaksın. kucağa da oturabilirsin zevke gelirsen. bunları yaparsan üç vakte kadar adam olaÇaksın hadi bakayım koçum.
not: ööökhhhh ne lan
pucca anacım; dersaneye giderken evimiz huzur evinin yanında olduğundan her defasında yaşlılara yer veriyordum. bir keresinde yorgunluktan kafayı cama dayayıp uyumuşum. bir tanesi tepemde 10-15 dk laf saydırmış. uyandım sonunda. ama huzur evine de bir durak kalmış. kalktım yer verdim. rezil herif hiç sıkılmadan "15 dakikadır konuşuyorum şimdi yer mi veriyosun utanmaz" dedi. o gün bugün yer vermem kimseye.
haaaa birde ben böyle döne debelene yer vereyim diye uğraşıyordum ya. bir keresinde babaannem uzun süre ayakta beklemiş bir otobüste. kimse yer vermemiş 70 yaşında kadına. sonra 40 yaşlarında türbanlı bir kadın binmiş otobüse, üç kişi ayağa kalkmış yer vermiş ona. babaannem türbanlı değil.
ben şimdi bu öküzlerin ana babalarına yer mi vereceğim.
hiç işim olmaz.

Adsız dedi ki...

ya bu belediyeler duysa bunu ne güzel olurdu ama sanmam yani :D
ayrıca 'klasik olucak ama' seni cok iyi anladığımı söyleyebilirim. :D nan varya o otobüse bindiğimde allahım nolur bi yaslı binmesin diye bütün bildiğim duaları okuyorum ya :D

Adsız dedi ki...

Ben yer vermeme değilde kızların vermeme meselesine uyuz oluyorum. Bence bu çok dekonstrüksif bir mesele. El at şuna pucca

Adsız dedi ki...

pucca nerdesin 8 gündür ses seda cıkmıo :) artık bişiler yassan ösledik seni...

Islak Prenses. dedi ki...

en son zor bir şekilde oturduğum koltuktan kaldırmaya çalışmıştı bir teyze beni :D kalkmadım oturdum inatla. en sonunda ayy cok yoruldum evlaadım dedi. beni hafif itip yanıma oturdu. resmen kız kardeşim ve teyze arasında sıkışıp kalmıştım. ama teyzeninde tipi hoşuma gitmemişti. bir inat ettim. kalkmadım. en sonunda teyze arabanın her dönüşünde düşer gibi olmaktan bıkıp kalktı. bende zafere ulaştım! :D
acaip oluyor bu teyzeler. amcalar öyle değil. onlar sessizce duruyorlar ayakta. kalkıp yer veresim geliyor onlara ve veriyorum. ama teyzeler pek bir çirkefler ya. acaba bi 40 yıl sonra bendemiöyle olucam :D

gamze dedi ki...

Ayy çok güldümmm.Blogunu dün keşfettim dünden beri de zamanım oldukça okuyorum.yazıların çok etkileyici.

Şule Mürselin dedi ki...

Ya yaşlılar neyse de gencecik kadınlar , kızımla yolculuk ediyoruz mesela , ona da öğrenci parası vermişim hani bedava da gitmiyor. Çocuk oturuyor hani kucağa alınacak kadar küçük de değil ve 1 saat yolumuz var. Geliyor bir hatun "Çocuğu kucağına alsan da otursam.." Yahu 30 kg lık çocuk 10 dk sonra bacaklarım ağrıyor. En sonunda uyu kızım dedim , uyuyunca ilişmezler. Onda bile kadının biri çocuğu kaldırsan da otursak demez mi.. Uyuyor çocuk nasıl kaldırayım dedim , ki gerçekten uykuya dalmıştı o anda. Yani o kadar meraklısın madem oturarak gitmeye boş araba bekle hayret bişi di mi ama.

daisy dedi ki...

deli oluyorum bende yaşlılara götü büyük karılara ite kaka ite kaka arada eziliyorum ya.

Adsız dedi ki...

Şu fordçu olayına değinecektim.kaç yıldır düşündükçe afakanlar basıyor o lağım suratlıları kollarından tutup otobüsten attırmadım diye ...demek başka yaşayanlarda varmış .bi çözüm buldum tavsiye edeyim dedim.elektroşok cihazı 'basıyorsun fordçunun ezik,dışlanmış ve medeniyetten yoksun götüne :) görsün elektirk alınıyormu veriliyor birde biber gazı var ama olayın heyecanıyla kendini ve başkalarını da etki altında bırakman kuvvetle muhtemel (ben yaparım diyene tavsiye edeyim )