29.04.2008

Balıkçı amcalar ve gerçek hayat

Şu romanlarda ki dizilerde ki aptal filmlerde ki; iyi kalpli şiir sever bi balıkçı amca neden gerçek hayatta yok...Güzelbahçe'ye bugün balık almaya gittik orda öyle dolanırken aklıma takıldı; şurda ki amcalardan biri gelip denize usul usul bakarken ben "neyin var evlat, derdini söylemeyen derman bulamazmış " diyerekten benle dertleşse diye..Sonra ne bilim Atilla İlhan'dan bi şiir okusa gözleri nemli nemli, onu terkedip dönmeyen sevgilisini anlatsa bana....Amaa nerde amcalara şöyle göz ucuyla bakarak oldum; hepsinin gözleri fıldır fıldır dönüyor, aman yarabbii dağlara taşlara Allah korusun iki dakka kuytu köşede yakalamasın ne şiirler okurlar ne şiirler(!) balıkçı değil jaws maşallah hepsi....Acaba nerden akla gelmiş; Şiir seven, duygusal, babacan, parada pulda gözü olmayan; balıkçı karakterleri... Erkek erkektir oysa balıkçısı da aynı, yazarı da, doktoru da, avukatı da... Deniz kenarında eteği uçuşan kız gördü mü şiir okumaktan çok bize gidelim mi muhabbetini sunarlar.. Haklılar mı? bilmem yapıları böyle sanırım :P

4 yorum:

Adsız dedi ki...

bunları yazanın pucca olmadığına bahse girerim...

tarzın çok farklı her kimsen ...

Buro dedi ki...

Bkz: Türk Dizilerindeki Balıkçı Tiplemesi

istisnasız tamamı bilge olan kişilerdir. akademisyenmiş de sıkılıp balıkçı olmuş izlenimi verirler insanlara. bazen öyle laflar ederler ki kurtlar vadisi repliklerinde bile bulamazsınız onları. denizle iyi geçinirseniz denizin size karşı ne kadar cömert olacağını sayıklar dururlar. küçücük sandallarıyla dünyanın balığını tutar, onların yarısını da sabah tanışıp akşama kanka oldukları yabancılarla rakı eşliğinde tüketirler. bir de bazen uzaklara dalaaar giderler.

hazandagüzeldir dedi ki...

inanmayacaksınız ama, bir zamanlar yenikapı balıkçılarının çoğu şair değilseler bile birer insanlık abidesiydi. 12 eylülde barınakları ellerinden alınıp yıkıldı. hepsi tarih olup gittiler.

Tembel ki dedi ki...

onca övgüden sonra daha 8 . yazında okuyucunun tarzını kavrayıp şu yarumu yürütmesi ne garip...
(adsız-30 Nisan 2008 00:07)
bunları yazanın pucca olmadığına bahse girerim...
tarzın çok farklı her kimsen ...